Direct naar de content Direct naar de footer

Datasecurity: noodzaak of strategische zet?

06 februari 2025
Update
Blog
Security

Databeveiliging voor MKB-organisaties in Nederland is belangrijker dan ooit. Recente ontwikkelingen tonen aan dat cyberdreigingen blijven evolueren en helaas blijft de aandacht voor online veiligheid bij kleine bedrijven achter. Uit het Alert Online-onderzoek van 2024 blijkt dat een derde van de kleine bedrijven geen enkele maatregel neemt om veilig online te opereren, een stijging ten opzichte van 19% in 2023. Dat investeren in cybersecurity een noodzaak is blijkt wel uit de hacks die iedere week de krantenkoppen sieren. Maar cybersecurity doet veel meer dan dat.

De passiviteit over cybersecurity is zorgwekkend, vooral gezien de invoering van de Europese NIS2-richtlijn, die bedrijven vanaf 50 medewerkers verplicht om zich beter te beveiligen tegen cyberrisico's en incidenten te melden. Opvallend is dat 85% van de medewerkers in het bedrijfsleven nog nooit van deze richtlijn heeft gehoord, wat wijst op een gebrek aan bewustzijn en voorbereiding.

Bij BSU zijn we van mening dat proactief handelen essentieel is, zeker als het gaat om cyberdreigingen. Het implementeren van een solide security hoeft geen complexe of tijdrovende taak te zijn. Met de juiste partner en tools kan het MKB zich wapenen tegen digitale bedreigingen en zich tegelijkertijd blijven richten op hun core business.

Investeren in datasecurity is niet alleen noodzaak, maar ook een strategische zet die de continuïteit en reputatie van een bedrijf waarborgt. In een tijd waarin digitale dreigingen voortdurend evolueren en wetgeving steeds strenger wordt, kan een proactieve aanpak bedrijven een concurrentievoordeel opleveren.

https://bsu.nl/assets/uploads/Security-Blog.jpg

Vertrouwen van klanten en partners

Ten eerste draagt een sterke cybersecuritystrategie bij aan het vertrouwen van klanten en partners. Steeds meer bedrijven eisen van hun leveranciers en partners dat ze voldoen aan bepaalde securitystandaarden. Een goed beveiligd bedrijf is aantrekkelijker om zaken mee te doen, met name in sectoren waar gegevensbescherming cruciaal is zoals financiën, gezondheidszorg en e-commerce.

Voorkomen van reputatieschade

Een robuust beveiligingsbeleid voorkomt niet alleen directe financiële schade door cyberaanvallen, maar ook reputatieschade. Een datalek of ransomware-aanval kan jarenlange opgebouwde goodwill in één klap vernietigen. Bedrijven die hun security op orde hebben, versterken hun imago en onderscheiden zich van concurrenten die achterlopen op dit gebied.

Waarborgen van continuïteit

Cyberincidenten kunnen leiden tot productiviteitsverlies, downtime en zelfs juridische problemen. Door vooraf te investeren in security, minimaliseert een bedrijf het risico op verstoringen en kan het zich blijven richten op groei en innovatie.

Betrouwbaar en vooruitstrevend in de markt

Met de komst van de NIS2-richtlijn en strengere AVG-handhaving wordt cybersecurity niet langer enkel gezien als een technische kwestie, maar ook als een bestuurlijke verantwoordelijkheid. Bedrijven die hierop anticiperen, vermijden niet alleen boetes en juridische problemen, maar positioneren zichzelf ook als betrouwbare en vooruitstrevende spelers in hun markt.

Cybersecurity is dus geen kostenpost, maar een investering die op de lange termijn rendeert in de vorm van klantvertrouwen, bedrijfscontinuïteit en concurrentievoordeel. Met de juiste partner werk je samen aan een veilige digitale toekomst van jouw organisatie en het hele MKB in Nederland.

Lees alles over de dreiging van en bescherming tegen cybercriminaliteit in onze whitepaper.

Download whitepaper:
Hoe lang wacht jij al op een cyberaanval?

Geen tijd te verliezen

Download onze whitepaper en kom alles te weten over de meest gebruikte cyberdreigingen en hoe je jouw organisatie er tegen kan beschermen.

Hi, ik ben Bobby! Waarmee kan ik je helpen?
Service Panel