Direct naar de content Direct naar de footer

IT Security

IT Security is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak. 

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en ieder bedrijf – ongeacht de omvang – kan het volgende doelwit zijn. BSU helpt jouw organisatie proactief te beveiligen tegen digitale dreigingen met verschillende passende security oplossingen.

Deze pagina geeft je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten dreigingen én security. Daarnaast lees je alles over relevante wet- en regelgeving en ontvang je praktische tips op organisatie- en persoonsniveau.

 

IT Security

Beter voorkomen dan genezen

De risico's

Bedrijven zijn vaak het doelwit van cyberaanvallen vanwege de waardevolle gegevens die ze bezitten. De verschuiving naar het MKB is inmiddels in volle gang en zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven het doelwit worden. De kosten bij een cyberaanval en verlies van data zijn niet te overzien. Herstelkosten, verzekeringskosten, reputatieverlies en zelfs individuele boetes kunnen extreem hoog oplopen. In sommige gevallen worden boetes uitgeschreven die een percentage van de omzet bevatten. Met ingang van de NIS2-wetgeving kun je zelfs persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Voorkomen is altijd beter (en goedkoper) dan genezen. Een robuust IT Securitybeleid beschermt niet alleen de reputatie van jouw organisatie, maar voorkomt ook de financiële verliezen en juridische complicaties. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die je hebt als je tijdelijk uit de running bent.

Benieuwd hoe goed de security in jouw bedrijf geregeld is?

Beantwoord 10 vragen over je huidige security en je ontvangt meteen je totaalscore met bijbehorend security-level!

Typen cyberaanvallen

De bedreigingen

Cybercriminelen maken gebruik van diverse technieken om jouw systemen binnen te komen. Belangrijk om jouw IT security hierop voor te bereiden. Enkele van de meest voorkomende bedreigingen zijn:

  • Malware en virussen: Schadelijke software die is ontworpen om systemen te beschadigen, gegevens te stelen of ongeautoriseerde toegang te verkrijgen.
  • Ransomware: Een type malware dat bestanden versleutelt en losgeld eist voor het vrijgeven van de gegevens. Bekende voorbeelden zijn de WannaCry- en Petya-aanvallen.
  • Phishing en social engineering: Technieken waarbij aanvallers zich voordoen als betrouwbare entiteiten om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals inloggegevens of creditcardnummers.
  • Distributed Denial of Service (DDoS): Aanvallen die gericht zijn op het overbelasten van een netwerk of server, waardoor deze onbereikbaar wordt voor legitieme gebruikers.

Bescherm je data

De maatregelen

Om de belangrijkste bedreigingen tegen te gaan, zijn er verschillende securitymaatregelen die je kunt treffen. Ze richten zich op digitale systemen, netwerken en gegevens om zo ongeautoriseerde toegang, aanvallen en schade tegen te gaan. Het doel hiervan is om je data te beschermen en de integriteit te behouden. 

Verschillende soorten IT-security

IT-security gaat dus veel verder dan het instellen van tweestapsverificatie. Hieronder een lijst van verschillende security-categorieën.

  • Netwerksecurity
    Bescherming van de netwerkinfrastructuur tegen ongeautoriseerde toegang, misbruik of diefstal. Dit omvat het gebruik van firewalls, intrusion detection systems (IDS) en virtual private networks (VPN).
  • Endpoint-security
    Bescherming van eindgebruikersapparaten zoals computers, smartphones en tablets tegen bedreigingen. Dit omvat antivirussoftware, anti-malware en endpoint detection and response (EDR) oplossingen.
  • Applicatiesecurity
    Focus op het beveiligen van softwareapplicaties tegen kwetsbaarheden die kunnen worden misbruikt door aanvallers. Dit omvat het implementeren van securitymaatregelen tijdens de ontwikkelingsfase en het regelmatig updaten van software.
  • Cloudsecurity
    Bescherming van gegevens, applicaties en diensten die in de cloud worden gehost. Dit omvat het beheren van toegangsrechten, het versleutelen van gegevens en het naleven van compliance-vereisten.
  • Bewustwording bij medewerkers
    Medewerkers vormen vaak de zwakste schakel in de securityketen, een menselijke fout is immers zo gemaakt. Het is essentieel om hen te trainen in het herkennen van bedreigingen zoals phishing e-mails en hen bewust te maken van goede securitypraktijken. Bij BSU helpen we jou als werkgever om met security awareness-programma's het bewustzijn onder medewerkers te vergroten. 

Waar zitten de kwetsbaarheden in jouw organisatie?

https://bsu.nl/assets/uploads/Security-CSAT-PAgina.png

Een CSAT-assessment maakt een momentopname van de huidige status van je cybersecurity. Dit gebeurt door middel van een scan die relevante informatie verzamelt in combinatie met een uitgebreide vragenlijst. Dit resulteert in een nul-meting van je kwetsbaarheden en een zeer gericht plan van aanpak, zonder dat het enorme inspanning van je organisatie vraagt. 

Wat is jouw security level?

Veelgestelde vragen over IT-security

IT Security omvat alle maatregelen die worden genomen om digitale systemen, netwerken en gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen, ongeautoriseerde toegang en schade. Het doel is om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie te waarborgen.

Het doel is om digitale systemen, netwerken en gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, aanvallen en schade. Het is belangrijk om je bedrijf te beschermen voordat een aanval of hack plaatsvindt. Implementeer sterke securitymaatregelen, train medewerkers in cyberveiligheid en voer regelmatig risicoanalyses uit. Op dit manier voorkom je dat je doelwit wordt van een hack. 

IT Security beschermt je bedrijf tegen datalekken, cyberaanvallen en financiële verliezen. Het helpt je reputatie te behouden, zorgt voor compliance met regelgeving en waarborgt continuïteit van je bedrijfsvoering.

  • Ransomware: Ransomware is schadelijke software die bestanden versleutelt en hiervoor losgeld vraagt. Preventie omvat het implementeren van back-ups, multi-factor authenticatie en het trainen van medewerkers in het herkennen van phishing-pogingen.
  • Phishing: Oplichting via e-mails om gevoelige gegevens te verkrijgen. Deze emails worden steeds lastiger om te herkennen en bieden daarom een enorm risico.
  • Malware: Schadelijke software die gegevens steelt of systemen beschadigt.
  • DDoS-aanvallen: Overbelasting van servers om deze onbruikbaar te maken. Je bent als bedrijf uren offline en de vraag is of je ooit weer bij je systemen terecht komt.

Door een grondige risicoanalyse uit te voeren die je kwetsbaarheden in je IT-omgeving te identificeren. Dit doen we met een CSAT-Assessment. Dit geeft een nulmeting en een plan van aanpak om je security op orde te brengen en de risico’s te minimaliseren.

Volg deze stappen:.

  • Informeer stakeholders en autoriteiten waar nodig.
  • Overleg met je stakeholders en zet je business continuïteitsplan (BCP)  e/of je  disaster recovery protocol (DRP) in werking.
  • Achterhaal de oorzaak van de hack en voorkom dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt door te investeren in een betere IT-omgevingen en beveiliging.

Bij BSU begrijpen we dat elke organisatie uniek is en de securityoplossingen hierop zijn afgestemd. BSU zorgt voor optimale beveiliging én 100% beschikbaarheid van jouw data op een integere en betrouwbare wijze. Ons team van ervaren experts werkt continu aan het verbeteren van je security. Daarnaast staan wij klaar voor alle vragen rondom cybersecurity. Wij combineren technologie met een proactieve aanpak om jouw bedrijf veilig te houden. BSU biedt monitoringdiensten en advies over de nieuwste cyberdreigingen en trends, zodat jouw IT-security altijd up-to-date blijft. 

Meer vragen

BSU Score

Wil je je maandelijkse kosten exact weten?

Vraag offerte aan

Implementatie

Eenvoudig
Gemiddeld
Complex

Hiermee geven we aan of je als organisatie direct met dit product of deze dienst aan de slag kan gaan (eenvoudig) of dat er andere producten of expertise nodig is binnen je organisatie. BSU zal dit vooraf inventariseren en met je doornemen.

Meer weten?

BSU Overstap service

User Adoption

Eenvoudig
Gemiddeld
Complex

Hiermee geven we aan of je organisatie direct met dit product of deze dienst aan de slag kan gaan (eenvoudig) of dat er andere producten of expertise nodig is. BSU helpt je organisatie ook na de implementatie om het maximale uit het product of deze dienst te halen.

Meer weten?

BSU User Adoption

BSU Level

Eenvoudig
Gemiddeld
Complex

Hiermee geven we aan op welk level dit product of deze dienst door ons wordt ingeschaald. Kan je er direct mee aan de slag of zijn er andere producten of expertise nodig voor de implementatie of het gebruik ervan? Hoe hoger de score hoe meer er nodig is.

Meer weten?

Updates

Er zijn nog geen updates gebaseerd op IT Security

Alle updates
Hi, ik ben Bobby! Waarmee kan ik je helpen?
Service Panel