Het Huisartsenteam
Waar ICT vaak de ontwikkeling van een bedrijf beperkt, ervaarde Het Huisartsenteam juist dat BSU hun ambities faciliteert. Hiermee komen doelen steeds sneller dichterbij. En dat geeft een solide basis voor een goede samenwerking.
21
Praktijken
52
Huisartsen
353
Werkplekken

Leon Vogels, Jeroen Vos en llse Kamphuis over hun overstap naar de BSU BOOSTER®

Het Huisartsenteam is een zorggroep van ongeveer 150 zorgverleners. De 21 huisartsenpraktijken bevinden zich in West-Brabant. Het hoofdkantoor zit in Etten-Leur. Hun gezamenlijk doel is om de zorg voor hun patiënten zo goed mogelijk te borgen.
Het Huisartsenteam was één van de eerste zorgorganisaties in Nederland en daarmee echte gamechangers van de zorgsector. Ze zochten dan ook een ICT-leverancier die met hen kon meegroeien. Inmiddels werken al hun 21 huisartsenpraktijken met de BSU BOOSTER®. We zijn benieuwd naar de ervaringen met BSU en spreken hiervoor met Leon Vogels, Jeroen Vos en llse Kamphuis.
Het Huisartsenteam bestaat uit een hecht team van huisartsen en ondersteunende staf met goed bezochte vergaderingen en veel intercollegiaal contact. Ilse Kamphuis (programma-manager ICT) vertelt hierover: “We hebben heel veel aan onze leden. We doen alles samen waardoor we onze organisatie overzichtelijk kunnen inrichten. Zo hebben we voor al onze aangesloten huisartsen één leverancier voor telefonie, één leverancier voor het Huisartsen Informatie Systeem (Promedico) en één ICT-leverancier.”
De uitdaging van Het Huisartsenteam
De zoektocht naar een nieuwe ICT-leverancier begon met het aflopen van het contract van de vorige leverancier. Jeroen Vos (huisarts en MT-lid) vertelt: “Bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier stelden we onszelf de vraag: Wat hebben we nu? En wat willen we in de toekomst doen?” Leon Vogels (huisarts en directeur) vult aan: “We wisten hoe de toekomst van Het Huisartsenteam eruit moest komen te zien en zochten een partner die hier naadloos op kon aansluiten. Een goede begeleiding voor al onze medewerkers naar de nieuwe manier van werken was een belangrijke voorwaarde, evenals een leverancier die met ons meedenkt en onze ambities kan faciliteren.”
Het Huisartsenteam kwam met BSU in contact dankzij Jeroen. “Ik heb ICT in mijn portefeuille en in die hoedanigheid spreek ik regelmatig andere praktijken in het land. Zo ook een huisartsenpraktijk die zeer tevreden is met de ICT-omgeving van BSU. Dat, in combinatie met het feit dat BSU in de regio is gevestigd, zorgde ervoor dat we contact opnamen met BSU.”
Het adoptieproces van BSU was duidelijk en opvallend goed begeleid.
Duidelijk adoptieproces
“Vaak moet je je schikken naar de beperking van je ICT-omgeving", vertelt Jeroen. "Maar BSU snapte onze doelen en dacht meteen mee hoe ICT ons hierbij kan helpen. Dat vormde de basis voor een samenwerking waar we naar op zoek waren.”
“Opvallend was dat BSU een heel goed adoptieplan heeft”, voegt Ilse toe. “Ervaring leerde ons dat het erg belangrijk is om iedere medewerker mee te nemen in het traject zodat ze snel weer aan het werk kunnen en weinig hinder ervaren. De User Adoption van BSU maakt voor ons een groot verschil. Het was een duidelijk en goed begeleid adoptieproces waaruit we konden afleiden dat implementatie bij BSU hoog in het vaandel staat.”
BSU | USER ADOPTION
User Adoption neemt iedere gebruiker mee en begeleid ze in de digitale jungle van de moderne werkplek. Met aandacht voor persoonlijke behoeften en in lijn waar de organisatie naar zocht.
Bij binnenkomst staan meteen 3 à 4 medewerkers van BSU in de praktijk die één op één begeleiding verzorgen en niet eerder weg gaan tot alles werkt en iedereen er mee kan werken. Dat geeft rust.
Een goede migratie geeft rust

Ondanks een goed uitgedacht adoptieproces bracht het begin van het implementatietraject toch wat uitdagingen met zich mee. Iedere praktijk was anders ingericht waardoor elke locatie geïnventariseerd moest worden. Maar de migratie met de praktijken verliep verder geweldig. Leon vertelt: “Bij binnenkomst staan meteen 3 á 4 medewerkers van BSU in de praktijk die één op één begeleiding verzorgen en niet eerder weg gaan tot alles werkt en iedereen er mee kan werken. Dat geeft rust.”
Eén migratiedag was genoeg om alle pc’s van één praktijk in te spoelen of nieuwe neer te zetten en alle medewerkers te trainen. Hierdoor kon iedereen snel weer aan de slag met de nieuwe werkwijze en de praktijken dus ook weer spoedig open.
Digicoaches
Een belangrijk moment binnen het traject was het aanwijzen van digicoaches – oftewel key-users – binnen Het Huisartsenteam. Ze waren (en zijn nog steeds) het aanspreekpunt voor medewerkers, het MT én BSU. “Zij zorgen ervoor dat iedereen gehoord wordt en feedback naar de juiste persoon wordt doorgespeeld. Nu we live zijn, zijn zíj het aanspreekpunt voor het aanmaken van tickets. En als we iets willen toevoegen aan de ICT-omgeving, dan wordt het eerst met hen besproken en brengen zij het verder de organisatie in”, legt Jeroen uit. "Elke zorglocatie heeft één digicoach als aanspreekpunt voor alle medewerkers".
“Als we terugkijken op het implementatietraject dan kunnen we niet anders dan concluderen dat het boven verwachting goed is gegaan”, concludeert Leon. “Dat hoorden we ook terug in de praktijken. Natuurlijk vechten ICT en zorg soms wel eens met elkaar en gaat het wel eens fout, maar als we overall terugkijken dan is het goed verlopen. Als ik een minpuntje moet aangeven, dan zou ik BSU willen adviseren om meer tijd te besteden aan het oplossen van de laatste probleempjes die open blijven staan ná implementatie."
Elke praktijk heeft minimaal één digicoach als aanspreekpunt voor alle medewerkers.
Digitale werkplek biedt meer uniformiteit
Inmiddels werken alle praktijken binnen Het Huisartsenteam sinds begin 2024 met de BSU BOOSTER® en Workspace. Als we vragen hoe belangrijk deze werkomgeving voor hen is, is het antwoord even verrassend als logisch. “Op de praktijken merken we niks van de nieuwe werkomgeving. We hebben er geen last van en dat is precies wat we willen”, luidt het antwoord van Leon. “Het belangrijkste van ICT is dat het werkt als je ’s ochtends binnenkomt. De BSU BOOSTER® en Workspace werken vóór ons. We hoeven niet meer eindeloos wachtwoorden in te voeren; alles is op basis van ‘Single Sign On’ (SSO) beschikbaar."
Dankzij het werken met de BSU BOOSTER® en Workspace heeft Het Huisartsenteam meer uniformiteit in de werkwijze. Alle medewerkers loggen op dezelfde manier in en hebben dezelfde werkomgeving. Uitwisseling van personeel tussen praktijken onderling gaat hierdoor heel makkelijk.
BSU | BOOSTER®
Met de BSU BOOSTER® neemt je efficiency op alle niveaus toe, omdat alles digitaal optimaal op elkaar is afgestemd. En dat scheelt tijd. Tijd die je vanaf nu inzet voor het maken van strategische keuzes die ertoe doen.
Tips voor andere zorgorganisaties
Advies van Het Huisartsenteam
- Hecht de meeste waarde aan een goed adoptieproces. Dit zorgt ervoor dat de implementatie soepel verloopt. Als je medewerkers zich gehoord en gezien voelen in de verandering, helpt dat enorm in de adoptie.
- Denk na wat ICT je zou moeten brengen en durf dat op tafel te leggen. Kijk of de ICT-leverancier kan aansluiten op jouw visie in plaats van andersom.
Ook gamechanger worden?
Level-up met een veilige en moderne werkplek waar alles gewoon werkt.
Hoe complex ook; wij maken het logisch.