Hackers in jouw systeem: wat te doen?
Steeds vaker komen er berichten in het nieuws over bedrijven die slachtoffer zijn geworden van ‘ransomware’. In een ransomware aanval worden al je systemen geblokt door cybercriminelen. Ze werken met een software waarmee zij met gemak toegang krijgen tot jouw gegevens en deze kunnen blokkeren. Inmiddels is de software dusdanig ontwikkelt dat ook apparatuur beschadigd kan worden.
De dreiging van ransomware blijft toenemen. Een bekend voorbeeld is Mandemakers Groep; het meubel- en keukenconcern werd lamgelegd. Een deel van de winkels was niet telefonisch bereikbaar en hele operationele systemen waren offline door de aanval. De hackers vroegen een groot geldbedrag om alles weer ‘live’ te zetten. Je zit als organisatie volledig gevangen.
Of er daadwerkelijk losgeld is betaald is niet bekend gemaakt. Ransomware is tricky: Want kan al binnendringen via een office document wat exact lijkt op een factuur van een organisatie waar je regelmatig bestellingen plaatst bijvoorbeeld.
Wat kun je er tegen doen?
De allerbelangrijkste tip is: back-up’s maken. Wanneer iemand jouw gegevens blokkeert, maar jij hebt zelf een goede back-up, is er niet direct een vuiltje aan de lucht. Je kunt immers nog prima bij je eigen documenten. Een tweede aandachtspunt is een goede anti-virus software. Tegenwoordig zijn er allerlei extra soorten van beveiliging mogelijk die het hackers moeilijk maakt om bij jouw data te komen. Bij BSU wordt gewerkt met ‘conditional acces’ wat betekent dat je alleen kunt inloggen met een laptop/pc die bij BSU bekend is. Hierdoor kan een hacker dus nooit bij data komen wanneer hij niet over jouw laptop beschikt. Daarnaast adviseren we om al je laptops te koppelen aan een bedrijfsportal. Dit zorgt ervoor dat jij vanaf afstand de inhoud van een laptop kunt wissen. Mocht er onverhoopt dan toch een laptop gestolen worden, dan kun je in ieder geval je data beschermen.
Wil je hier meer over weten? Neem contact op